- “Tokiko Ekoizleen Gida” berriak baserritarrak, abeltzainak, eta artisauak aurkezten ditu. Beren ahaleginarekin, elikagai freskoak eta kalitatezkoak bermatzeaz gain, inguruko biodibertsitatea, kultura eta tradizioak babesten dituzte.
- Elgoibarko etxebizitza guztietan banatuko da gida, udal eraikinetan eta formatu digitalean kontsulta daiteke Udalaren webgunearen bidez.
Elgoibarrek, orain, herritarrak eta egunero lurra lantzen duten eta ingurunea zaintzen duten pertsonekin zuzenean lotzen dituen tresna bat du. “Tokiko Ekoizleen Gida” berriak baserritarrak, abeltzainak, eta artisauak aurkezten ditu. Beren ahaleginarekin, elikagai freskoak eta kalitatezkoak bermatzeaz gain, inguruko biodibertsitatea, kultura eta tradizioak babesten dituzte.
Gida honen helburu nagusia da Elgoibarko familiak hurbiltzea kontsumitzen dituzten elikagaiak ekoizten dituzten pertsonei. Haragia, gazta, eztia eta etxeko ogia, barazki freskoak eta sasoiko frutak, produktu bakoitzaren atzean daudenak ezagutzeko aukera ematen du argitalpenak, tokiko kontsumoa eta kontsumo jasangarria sustatuz.
Sarrera bakoitzak eskainitako produktuen, salmenta modalitateen (zuzenean, azoketan, tokiko dendetan edo linean) eta harremanetarako datuen informazio zehatza aurkezten du, herritarren eta kontsumitzen dituzten elikagaiak ekoizten dituztenen arteko lotura erraztuz.
Ibilbide bat bertako ekoizleekin
Gidan honako ekoizle hauek ezagut daitezke:
- Arrizabalaga Harategia. Etxeko haragitan eta plater prestatuetan espezializatuak. Kalitate handiko tokiko produktuak eskaintzen dituzte, arreta handiz eta errezeta tradizionalei jarraituz eginak. Zuzeneko salmenta eta komunitatetik gertu dagoena.
- Lizasagar Sagartokixa. Biodibertsitatearekin eta jasangarritasunarekin konprometitutako ekoizle gazteak. 2.500 sagar-zuhaitz landatzen dituzte bertako barietateekin, eta sagarretik eratorritako produktu ekologikoak ekoizten dituzte eskuz. Azoketan, online eta etxez etxeko zerbitzuan saltzen dute.
- Beraseta Ekologikoak. Ekoizpen ekologikoa eta dibertsifikazioa uztartzen dituen baserria. Aire zabaleko baratzeak, negutegiak eta behiak eta ahuntzak bezalako abereak dituzte. Berdurak, haragia eta bertako produktuak eskaintzen dituzte, ekosistemaren eta kontsumitzaileen osasuna zainduz.
- Txillarre Ekodenda. Baserri txikia Sallobente-Ermuaranen, barazki eta arrautza freskoak saltzen dituena. Sasoiko produktu ekologikoak eskaintzen dituzte, egunero biltzen dituztenak, freskotasuna eta kalitatea bermatzeko.
- Armueta Harategia. Kalitate eta tradizio erreferentea Elgoibarren. Tokiko ekoizpenarekin eta ekoizpen iraunkorrarekin duten konpromisoagatik nabarmentzen dira, beren baserrian hazitako kalitate handiko haragia eskainiz.
- Ziarda Harategia. Errezeta tradizionalekiko errespetua eta bertako osagai freskoak uztartzen dituen harategi familiarra. Etxeko haragia eta plater prestatuen aukeraketa eskaintzen dute, betiere kalitate estandar altuak mantenduz.
- Basueta. Barazki, sagar, arrautza, arkume eta txahal haragiaren ekoizleak. Animalien ongizatea eta ingurumena zaintzen dituzte, baratzean landutako eta baserrian hazitako kalitate handiko produktuak eskaintzen dituzten bitartean.
- Zortziko Erlauntza. Erlezaintza zaletasun gisa hasi zuten, eta orain eztia, propolia eta erleen beste deribatu batzuk ekoizten dituzte. Prozesu osoa eskuz kudeatzen dute, kalitatezko produktu natural bat bermatuz.
- Aozar Baserria. Oilaskoa eta txerria saltzen dituen baserria. Dibertsifikazioan eta kalitatean duten ikuspegiagatik nabarmentzen dira. Kooperatibekin lankidetzan aritzen dira beren produktuak merkaturatzeko eta prozesu jasangarriak bermatzeko.
- Mausitxa. Gaztagintzan zortzi belaunaldiko esperientzia duen baserria. Gazta modu tradizionalean egiten dute, teknologia modernoa erabiliz. Behiak eta behorrak ere hazten dituzte, kalitatezko etxeko haragia eskaintzeko.
- Zeleta Negutegiak. Metodo hidroponiko eta ekologikoen bidez barazkiak eta landareak landatzen espezializatuak. Prozesu osoa eskuz egiten dute, hazitegitik hasi eta banaketaraino, produktu naturalak eta freskoak eskainiz.
- Lizundia Txabola. Frutak eta barazkiak landatzeko tradizio familiarra duen baserria. Etengabe modernizatzen dituzte beren metodoak produktuen aniztasuna handitzeko eta freskotasuna eta kalitatea bermatzeko, ingurunea errespetatuz.
- Azkarate – YOM. Artisau-okindegia da, eta legamiarik gabeko ogia ekoizten du lau barietatetan: zuria, integrala, arto beltza eta zekalea. Ogia ore amarekin egiten dute, eta produktu bakoitzaren kalitateagatik eta mimoagatik nabarmentzen dira.
Gidarekin batera, erosketa-kapazoak egin dira ‘Bizi, Maitatu, Egin Elgoibar’ lelopean, eta ekoizleek zuzenean emango dizkiete kontsumitzaileei.
Era berean, sustapen-kanpaina bat egingo da tokiko ekoizleei erosketak bultzatzeko, kartelekin, promozio-bideoekin eta publizitatearekin. 2025ean, Udalak tokiko kontsumoa eta KM0 kontsumoa sustatzen jarraitzea aurreikusten du, baserritarren eta tokiko ekoizleen erosketa-bonuen bidez.
Gida hau argitaratzeak Udalak garapen iraunkorrarekin, ekonomia zirkularraren sustapenarekin eta kontsumo osasungarriaren aldeko apustuarekin duen konpromisoa indartzen du. Tokiko produktuak erosteak, ingurumenaren ongizateari laguntzeaz gain, herriko ehun ekonomiko eta soziala indartzen du.
Gida formatu fisikoan dago eskuragarri, eta Elgoibarko etxebizitza guztietan banatzen ari da, baita digitalean ere (https://elgoibar.eus/baserritar-ekoizleak/), herritar guztiei eskuragarri. Udalak pertsonak animatzen ditu baliabide hau erabiltzera, ekoizleak ezagutzera eta hurbileko kontsumoaren aldeko apustuarekin bat egitera.